Skrevet af Camilla Struck

Forelskelse og ægte kærlighed – hvad er forskellen?

At være forelsket er en helt fantastisk følelse. At elske et andet menneske er også helt fantastisk, men de to følelser kan være ret forskellige. Ægte kærlighed og forelskelse er nemlig ikke det samme, selvom man ofte i forelskelsesfasen føler, at man har fundet ægte kærlighed. Hvis du nogensinde har oplevet en rus af forelskelse, så ved du formentlig også, at følelsen af en altopslugende lykke ikke varer ved. Forelskelsen er nemlig et stadie, som man oplever før ægte kærlighed. Nogle oplever også forelskelsen efter, de har fundet ægte kærlighed. Men hvad er den præcise forskel mellem at være forelsket og at have fundet ægte kærlighed? Få svar på det herunder.

 

Hvornår ved man, om man er forelsket?

Forelskelse er en følelse, man på ingen omstændigheder kan ignorere. Ofte vil din omgangskreds kunne mærke på dig, hvis du er forelsket. Forelskelsesfasen er nemlig en fase, der kan forklares rent fysisk. Når du er forelsket, udløses der en række hormoner, som vil påvirke dit humør og din sexlyst:

  • Som kvinde udløser man f.eks. mere testosteron end sædvanligt, som medvirker til, at du føler en øget sexlyst.
  • Både kvinder og mænd oplever et mere afslappet sind, når de er forelsket. Det hænger sammen med, at kroppen udløser dopamin, der netop bidrager til afslappethed og en følelse af lykke. Det er det samme hormon, der udløses, når du får en orgasme.
  • Derudover udløses hormonet Oxytycon også, som er et samhørighedshormon. Det kan bidrage til en følelse af at være i symbiose med den, som du er forelsket i.
  • Du vil også typisk opleve et øget niveau af fokus på grund af stresshormonet cortisol, der gør, at din krop er i en slags beredskab. Det gør, at du er fokuseret – og som oftest på den, du er forelsket i.

Oftest bliver vi faktisk ramt af forelskelse, når den er gengældt. Det er nemlig sådan, at vi bliver forelskede i det fantastiske, som vores partner ser i os. Derfor forelsker vi os både i os selv og vores partner. Folk har ofte beskrevet forelskelse som ”at svæve på en lyserød sky” eller ”endelig at føle sig hel”.

 

Hvornår ved man, at man har fundet ægte kærlighed?

Forelskelsesfasen er ofte et førstadie til at finde ægte kærlighed. Når forelskelsen ikke længere er altoverskyggende, kan du begynde at se, hvilken person du egentlig har med at gøre. Du er ikke længere ”blind”, og du kan tydeligt se personens styrker og svagheder. I forelskelsen er svaghederne ikke på samme måde fremtrædende. Når du har fundet ægte kærlighed, kan du tydeligt se din partners ”fejl”. Ægte kærlighed vil sige, at du accepterer din partner – uanset hvilke småirritationer eller fejl du kan finde ved vedkommende. Nogle opdager efter forelskelsen, at den person, de var forelsket i, slet ikke var så fantastisk, som de troede. Forelskelse bliver ofte til kærlighed, men her føles kærligheden langt mere stille og rolig – dog stadig med høj grad af samhørighed.