Sådan opfrisker du dit kedelige tøj

Batik t-shirts er i høj grad vendt tilbage i modebilledet, og vi er vilde med det! En kedelig t-shirts kan nemt laves om til noget helt specielt, som kun du har. Ved at farve din egen DIY t-shirt, kan du både underholde børnene i timevis, og det er på samme tid en rigtig god mulighed for at være kreativ og have det sjovt sammen. Det bedste ved batikfarvning er, hvor nemt og billigt det er. Børnene kan få lov til at eksperimentere med farverne, og det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad man kan. Læs med her, hvor vi giver dig en grundig vejledning i, hvordan du batikfarver tøj.

 

Det skal du bruge til at lave DIY t-shirt

Det er utroligt nemt at batikfarve tøjet. Du skal bruge følgende

 • Farve til tøj (du kan finde det i supermarkeder og hobbybutikker)
 • Gummielastikker
 • Gummihandsker og forklæde
 • To store spande (én til vand og én til farve)
 • En ren bomulds t-shirt (lys og ensfarvet)

 

Sådan farver du din trøje – step by step

 

 1. Tag forklæde på som det første! Batikfarvning med børn kan medføre at stedet ligner en krigszone. Det kan derfor være en rigtig god idé at dække gulvet til med aviser, så I er sikre på, at gulvet ikke bliver farvet til.

 

 1. Brug gummielastikkerne til at inddele t-shirten i sektioner. Bind elastikkerne stramt fast i sektionerne. De steder, hvor elastikkerne dækker, vil være beskyttet mod farven, og det skaber ringe og mønstre. Du kan ikke gøre noget rigtigt eller forkert her. Det handler om at eksperimentere!

 

 1. Følg instruktionerne på emballagen for at farve tøjet. Vi anbefaler, at du tilføjer 1 dl salt i blandingen, så farvningsprocessen forbedres.

 

 1. Fyld en spand med varmt vand og lige t-shirten i. Herefter skal du vride t-shirten, så vandet kommer ud af den.

 

 1. Nu skal t-shirten ned i farven og røres rundt i spanden. Det er vigtigt, du rører regelmæssigt rundt i spanden i 10-30 minutter. Jo længere tid t-shirten er i vandet, desto mørkere bliver farven. Så det er lidt op til dig selv, hvor lang tid t-shirten skal være i farvespanden.

 

 1. Nu skal du tage t-shirten op af farvespanden og skylle den med skiftevis varmt og kold, indtil vandet er klart. Det er vigtigt, du vasker t-shirten grundigt, så der ikke sidder alt for meget unødvendigt farve i t-shirten. Herefter skal t-shirten lufttørres.

 

Sådan vasker du din t-shirt

Når du skal vaske din nye batik t-shirt for første gang, kan det være en rigtig god idé at vaske den alene. Det er meget vigtigt, du venter til den overskydende farve er vasket helt ud af tøjet, før du vasker den med andet vasketøj – ellers risikerer du, at t-shirtens farver smitter af på alt dit andet tøj og ødelægger det. Brug varmt vand og vaskekapsler, når du vasker dit tøj og sørg for at lade det lufttørre, indtil det er klar til at komme i vaskemaskinen. Og så står du tilbage med din helt egen DIY T-shirt.