Begravelse – hvordan skal jeg være klædt?

Det kan godt være besværligt at vælge det rette sæt tøj til en begravelse. Dette hænger sammen med, at der i fortiden har været meget klare normer for, hvilket tøj man kunne tillade sig at klæde sig i, og hvilke farver man kunne bære.

Tidligere var normen, at man klædte sig i sort eller mørkt tøj, hvor det forventedes, at kvinder bar kjole og mænd jakkesæt.

 

Hvilket tøj kan du vælge i dag til begravelse som mand?

I dag er normerne mere løse end tidligere, og man kan derfor tillade sig at klæde sig mere frit, hvorfor du nødvendigvis ikke er begrænset til den sorte farve. Det eneste, der er vigtigt, er, at det udstråler anstændighed, hvilket sikrer, at du både til omverdenen og den afdøde viser den respekt, der påkræves til en begravelse. Du kan derfor godt klæde dig i farver såsom brun, grå og mørkeblå i afdæmpede nuancer.

Som mand kan du angående bukser bl.a. vælge mellem jeans og chinos, og angående overdelen kan du vælge mellem skjorte eller polo.

Mænds sko skal altid være sorte og uden detaljer, der får dem til at skille sig ud. Hvis du er en del af urnenedsættelsen på en skovbegravelsesplads, er det okay at vælge noget mere praktisk fodtøj, og du kan efter denne skifte til pænere sko, hvis du skal deltage i gravøllet.

 

Hvilket tøj kan du vælge i dag til begravelse som kvinde?

Hvis vi historisk set går meget langt tilbage i tiden, var kvinder ikke engang med til begravelser, men det er heldigvis ikke sådan i dag. Traditionelt set havde kvinder altid lange sorte kjoler på til begravelser, men i dag kan kvinder, ligesom mændene, vælge mere frit.

I dag er det også en mulighed at vælge nederdel, bukser eller buksedragt, det vigtigste er bare, at det er afdæmpede, neutrale nuancer, så du fremstår anstændigt klædt.

 

Hvad skal du ikke klæde dig i til begravelse?

Nu har vi været igennem, hvad du med fordel kan bære til en begravelse for respektfuldt at kunne tage afsked. Derfor vil denne artikel afsluttes med, hvad der et no-go til begravelsen. Noget, der ikke virker særligt respektfuldt, vil være at møde op i en meget farverig kjole eller skjorte, hvilket nærmere udstråler, at du skal til fest. Derudover er det også relevant som kvinde at lægge lidt omtanke i din make-up, så den ikke er alt for vild til begravelsen.