Hvad er Daddy Issues?

Daddy Issues er et begreb, der bruges oftere og oftere i dagligtale – men hvad betyder det? Begrebet er ikke anerkendt som en officiel diagnose, og derfor er det svært for eksperter at sætte en finger på, hvad betegnelsen egentlig indebærer. Det er dog muligt at fastslå, at begrebet udspringer af svigt i barndommen. Alle børn har brug for en faderfigur, men hvis denne er utilregnelig, kan det føre til dét, man vil betegne som et usikkert tilknytningsmønster senere i livet. Dette kan eksempelvis komme til udtryk i parforhold eller andre relationer. Her vil de, der har oplevet svigt, ofte føle angst, når de ikke er sammen med deres partner. De vil have behov for at blive bekræftet ofte, og hvis et negativt tegn viser sig, vil de opfatte det som om, at relationen er dømt til at slutte.

 

Symptomer på svigt i barndommen

Omsorgssvigt i barndommen kan vise sig i mange skikkelser. Der er dog en række adfærdsmønstre, som går igen:

  • En følelse af skam. Du skammer dig ikke over en handling, men over den du er. Du oplever, at der er en smerte indeni, som ikke går væk. Du blev måske ydmyget som barn af dine forældre, hvilket har ført en perfektionisme, som du og andre har svært ved at leve op til.
  • Skyldfølelse. Du har enten fået skyld for noget som barn eller har påtaget dig skylden over, at du er blevet svigtet.
  • Du er socialt sensitiv. Du mærker hurtigt, hvordan andre har det og ender ofte med at være en skulder, som andre kan læne sig op ad. Du sætter altid andre før dig selv og har megen empati.

Hvis du oplever et eller flere af disse symptomer, kan det være en god idé at overveje at søge hjælp hos en psykolog. Her har du mulighed for at bearbejde din fortid og på sigt få det bedre med dig selv og andre.

 

Behandling af omsorgssvigt

Der er mange psykologer i København og rundt omkring i Danmark, der arbejder med svigt i barndommen. I samarbejde med en psykolog vil man i denne behandlingsform forstå årsagen til ens problemer og herigennem lære at stille spørgsmålstegn ved de negative tanker. Man lærer at acceptere, hvad man føler uden skam samt at erkende, at man som individ har værdi. På sigt vil man komme til at indse svigtet, og når denne erkendelse indtræffer, kan traumerne bearbejdes.