Hvad er grøn te?

De fleste har nok hørt rygter om de gode egenskaber ved grøn te, og nogle har sikkert allerede grøn te som inventar i deres køkkenskabe. Det er imidlertid ikke alle, der endnu har stiftet bekendtskab med denne te, og som derfor står spørgende og tænker “Hvad er grøn te?”. Netop dette spørgsmål vil vi forsøge at besvare i dette indlæg.

Grøn te er en slags te, der fremstilles af blade fra tebusken, lige som mange sorte tetyper også gør. Ved grøn te stoppes oxideringsprocessen tidligt, hvilket giver den grønne farve og den meget autentiske smag af tebladene.

 

Grøn te fra Japan

Selvom det netop er fremstillingsprocessen, der karakteriserer grøn te, og som gør, at den adskiller sig fra sort te, kan der stadig være variation i, hvordan det gøres. Hvor man i Kina stopper oxideringen ved kort at stege tebladene i en wok, er den japanske tilgang en smule anderledes. I Japan stopper man oxideringen ved at dampe de friskplukkede blade, hvorefter teen pakkes i lufttæt indpakning og sættes på køl.

Japansk grøn te har ofte, på grund af forarbejdningen, en smag med noter af græs. Populære typer af japansk grøn te er blandt andet kabusecha-te og pulverteen matcha.

 

Fordele ved at drikke grøn te

Der er i mange år blevet fremhævet gode sundhedsfremmende effekter ved at drikke grøn te. Da grøn te ikke er oxideret, bugner den da også med masser af gode plantestoffer. Det er veldokumenteret, at grøn te bidrager til opretholdelse af en sund balance i tarmsystemet, og selvom grøn te også indeholder koffein, viser det sig stadig, at den kalorietomme drik har en beroligende effekt på os. Dog er det mere uvist, om grøn te har en antioxidativ effekt. Da indeholder stoffer, der virker ligesom antioxidanter, er det dog muligt.