Få pårørende hjælp

Er du pårørende til en person med en psykisk lidelse, kan det være en god ide at opsøge pårørende hjælp. At være der for en person i dit netværk, der kæmper med en mental ubalance, kan nemlig være en stor udfordring. Derfor får du nogle råd til, hvordan du kan passe på dig selv som pårørende:

  • Sørg for at afklare dine rolle som pårørende, så du ikke går på kompromis med din egen sundhed.
  • Afklar hvordan I vil tale om sygdommen, da samtale kan gavne både dig selv og den syge.
  • Organiser de daglige gøremål, der skal udføres for at skabe stabilitet.
  • Udpeg en kontaktpårørende, der har ansvaret for at holde kontakten til kommunen.
  • Glem ikke dig selv. Du kan også have brug for at tale om de ting, du oplever som pårørende.

pårørende hjælp og hold styr på livet.

 

Hvem kan blive bisidder?

Som bisidder til én, der har brug for hjælp i sin tilværelse, er der ingen konkret liste over regler, når du deltager i et møde. Du kan både være familiemedlem, ven eller veninde, jurist eller en helt tredje person. Det vigtigste er, at du formår at støtte den pågældende person, observere og lytte, således at du og den syge får den fornødne information. Det kan dog være en fordel at vælge en bisidder, der kender til mødets emne og derfor har kendskab til sagen. Det kan dog være en krævende opgave, hvorfor det er en god ide at søge pårørende hjælp for at lette ansvaret.

 

Hvad har man ret til som pårørende?

Som del af pårørende hjælp har du ret til nogle forskellige ting, så du bedst muligt kan passe på dig selv under forløbet. Du kan blandt andet få aktindsigt, så du får et bedre billede af den syges tilstand. Derudover har du mulighed for at søge tilskud til psykologhjælp og til at få vejledning af alle ansatte i det offentlige så vidt muligt.