Hvad er AMD?

AMD er en øjensygdom og en forkortelse for Aldersrelateret Macula Degeneration. Sygdommen er meget almindelig i Danmark, det er faktisk den hyppigste årsag til nedsat syn i vesten. AMD påvirker evnen til at se skarpt og går særligt udover evnen til at læse, køre bil og genkende ansigter.

Man skelner mellem to typer af AMD: våd AMD og tør AMD. Tør AMD var i gamle dage også kendt som øjenforkalkning. Det har dog ikke meget med øjenforkalkning at gøre – det handler om ophobningen af affaldsstoffer i øjet, som dermed forhindrer en sund blodcirkulation til og fra øjets lyssanseceller. Mange udvikler desværre våd AMD efterfølgende, som er en forværring af øjensygdommen.

Det kan man gøre for at bremse sygdommens udvikling

Desværre er vi i Danmark ikke langt fremme på at behandle AMD, og de fleste AMD-patienter bliver mødt med beskeden om, at de skal indstille sig på at blive blinde med tiden. Dog er løbet ikke helt kørt, for med en AMD Behandling kan du undgå at miste synet før tid. Mange har oplevet at få deres syn helt tilbage – også efter, at de ellers havde fået frataget deres kørekort pga. dårligt syn.

En AMD Behandling med infrarødt lys har i udlandet vist sig lovende i at forbedre nethindens funktion, og det er endda en billig og mild behandlingsform. De infrarøde bølgelængder stimulerer enzymer i øjet, som dernæst øger respiration og fremmer et stof kaldet for nitrogenoxid. Disse processer forhøjer niveauet af ATP, som er den vigtigste kilde til cellernes energi.

Kun meget få behandlere i Danmark

Der er desværre kun meget få behandlere i Danmark, som tilbyder AMD Behandling med infrarødt lys. Thomas Borgaa var en af de første behandlere, som bragte AMD Behandling til Danmark, men behandlingen findes også i udlandet.