Gullige tænder og misfarvning

Skønhedsidealer er der mange af, og et af dem er hvide tænder. Hvem vil ikke gerne kunne fremvise et stjernesmil med en perlerække af hvide, flotte tænder? Misfarvede tænder associeres ofte med dårlig tandhygiejne, sløsethed og dovenskab – nogle karaktertræk, man helst vil være foruden. Derfor stræber flere og flere i dag på at få det perfekte tandsæt.

Misfarvninger på tænderne kan sætte sig inde i tanden og uden på tanden. Gule tænder skyldes, at misfarvningen er trængt ind i emaljen og tandben, og det er denne form for misfarvning, der er sværest at behandle. Det kan nemlig betyde, at der er en død nerve, og at tanden skal afbleges indefra. Derimod er det nemmere at gøre noget ved de ydre misfarvninger, som kommer fra mad- og drikkevarer.

Der findes forskellige måder at opnå hvidere og sunde tænder på. Det, som har størst indflydelse, er den personlige tandhygiejne: Man kommer rigtig langt med en ordentlig tandbørstningsrutine samt tandstikker og tandtråd. Er det ikke nok, er der nogle, som vover sig ud i at blege tænderne selv, men det kan hurtigt blive en farlig affære.

Farlig tandblegningstrend

At blege tænder er ikke en sag, man skal tage let på, og man skal tage det meget seriøst. Omkring 2019 kom Smilebright på det danske marked – et tandblegningsmiddel, som angiveligt skulle give hvidere tænder på 10 minutter og så endda til langt under prisen for professionel tandblegning hos en tandlæge. Flere kendte influencers reklamerede for produktet, og det var en stor trend. Dog skulle det vise sig at være svindel og humbug – produktet var ulovligt. Varedeklarationen talte ikke sandt, og undersøgelser beviste, at tandblegningsmidlet indeholdt en væsentligt større mængde brintoverilte end det tilladte – helt præcist 75 gange så meget, og langt over hvad professionelle tandlæger må bruge. I værste tilfælde kunne man risikere at få ætsninger på tænder og tandkød.

Derfor frarådes hjemmetandblegning, og det anbefales til hver en tid at få foretaget en tandblegning hos en professionel tandlæge i stedet.

Gode råd til hvidere tænder

Uanset om man er Tandlæge i Vanløse eller Vendsyssel, så har man nok fået spørgsmålet: Hvordan får jeg hvide tænder? Der er heldigvis en del, som du kan gøre selv for at få hvide tænder:

 

 1. Husk at børste dine tænder
  1. Det er vigtigt, du husker at børste tænder to gange om dagen i to minutter (morgen og aften).
  1. Brug tandtråd
   1. Tandtråd og interdentalbørster når nemlig derind, hvor tandbørsten ikke kan nå.
  1. Tænk over dit forbrug af sukker- og syreholdige drikkevarer
   1. Kaffe, the, rødvin og cola samt dit forbrug af cigaretter er ofte hyppige årsager til misfarvede og gullige tænder.
  1. Gå til tandlægen
   1. Din tandlæge sørger for at hjælpe dig med at opretholde en sund og stabil tandhygiejne. Det er også her, du kan få en professionel tandblegning, uden du risikerer farlige bivirkninger, som hvis du bruger et hjemmeblegningskit til tænder.