Kvinden der tabte mere end 80 kg og blev verdensmester

Marianne Hüche var for næsten 30 år siden involveret i en alvorlig trafikulykke, der efterlod hende med en rygskade, som gjorde hende delvist lam fra hoften og ned i venstre side. Efter at have brugt mere end 19 år i sin sofa, i hvad hun selv beskriver som en “offerrolle”, besluttede Marianne at lægge sin livsstil fuldstændig om. Det hele blev indledt med en gastric bypass-operation, der skulle sætte gang i Mariannes lyst til løb og konkurrence på eliteplan.

“… stakkels, handicappede, lille Marianne, hun kan selvfølgelig ikke løbe”, sådan fortæller Marianne til TV2 omkring sin mentale tilstand inden sin U-vending i livet. Det store vægttab vækkede Mariannes konkurrencelyst, og hun arbejdede enormt hårdt for at kunne opnå sine drømme og mål. Det har i dag ledt til hele syv verdensmestertitler!

 

Fra nærmeste lygtepæl til triathlon

75 meter til den nærmeste lygtepæl. Det var distancen, som Marianne indledte sin løbekarriere med. “Det var ikke kønt, men det lykkedes. Og så blev det en lygte mere og en lygte mere. Så fem kilometer, otte-ti kilometer, halvmarathon og en hel marathon, og så røg jeg ind i triathlonsporten” fortæller nu 52-årige Marianne. Ligesom nu foregik hendes løb dengang også med en krykke. I dag vejer Marianne omkring 50 kilo afhængig af sæsonen, og hvorvidt hun har løb i den nære fremtid.

Billede: Tv2

I sommeren 2018 fik Marianne som den første para-triatlet i verden titlen som ‘Multisport Legend’. Det er en titel, der tildeles atleter, som gennemfører flere discipliner til VM i Multisport, som i 2018 blev afholdt på Fyn. Disciplinerne tæller bl.a. triathlon, duathlon, aquabike og cross triathlon.

 

Inspirationskilde for folk over hele verden

Atleter og forbund over hele verden har ikke været nærige med roserne til Marianne. The International Triathlon Union indleder et interview med hende således; “Når det kommer til at beherske voldsom beslutsomhed, verdslig passion for multisport samt lysten til at konkurrere, har den danske para-triatlet Marianne Hüche hele pakken og mere til” (oversat). De har registreret i alt 10 professionelle sejre under hendes navn.

Marianne var efter egne ord, ved at “spise sig ihjel”. Hun havde fået konstateret sukkersyge, forhøjet blodtryk og slidgigt i knæene, og hun havde i den grad brug for en brat opvågning, hvis hun skulle nå at vende om på sit liv. Den dybt imponerende præstation har gjort Marianne til en talsperson for de mange fordele, der følger med et aktivt liv. Hun er fortsat besluttet for at skubbe grænserne for para-atleternes muligheder, og det har hele tiden været en drivkraft. Hun udtaler i 2013 til DR, “Jeg skal ud og lave en Ironman, fordi jeg skal bevise, at det kan man godt, selvom man går med stok”.

I fremtiden vil Marianne selvfølgelig fortsætte med at presse sig selv og skubbe sine personlige grænser. I 2019 har hun planer om at skulle erobre det verdenskendte og barske bjerg Kilimanjaro – og hun kommer ikke til at tage “tøsedrengeturen”.