Her er 5 årsager til, at parforhold går skævt

Mænd er fra Mars, kvinder er fra Venus. Det er titlen på en bog, som blev udgivet i 1992 med formålet om at hjælpe par med at forbedre forholdet. Og måske er den stadig populær, fordi der godt kan være noget om, at mænd og kvinder taler to helt forskellige sprog og oplever verden på hver sin måde. Det kan godt give lidt gnister i parforholdet, hvor man langsomt driver hinanden til vanvid med hver sine sædvaner og præferencer.

Her er fem årsager til, at det går skævt mellem mænd og kvinder i parforhold – og hvad man kan gøre, for at løse problemerne.

 

  1. Forskellige opfattelser af, hvad ”rod” er

Hvis du bor sammen med din partner, har du måske oplevet, at I definerer ”rod” forskelligt. Det kan være så irriterende, når den andens tøj ligger og flyder, når vasketøjskurven er lige ved siden af. Eller måske hober opvasken sig op ude i køkkenet, og skoene flyder i gangen. Du kan lige så stille mærke, at irritationen bobler og syder indeni, for nu er det hundredetusinde gang, du skal bede din partner om at rydde op efter sig.

Få først styr på din irritation, og tal derefter med din partner. Forklar, hvordan rodet påvirker dig, og om I eventuelt kunne finde en løsning sammen, så I begge kan bo der uden at blive irriterede over småsager.

 

  1. Indebrændte følelser

Den her er lidt en klassiker, men nu nævner vi den alligevel. Hvis du går og brænder inde med noget, det kan være både store som små ting, så er kommunikation nøglen til at finde en løsning. Det hjælper ingen af jer, hvis du går og ophober tanker og følelser, som kunne være undgået, hvis du bare havde snakket med din partner i første omgang.

 

  1. Udfordringer med at sige undskyld

Det er jo altid den anden, der gør noget forkert… eller? Det kan føles ubehageligt at tænke indad og undersøge, om du nu er helt rimelig i en given konfliktsituation. Der skal altid to til en tango, og måske spiller du en større rolle, end du er klar over.

Hvis ikke du er villig til at erkende, når du træder forkert, vil det faktisk bare forværre og forlænge en konflikt. Brug derfor en stund på at overveje, hvorfor du reagerer, som du gør, og forklar det til din partner.

 

  1. Jalousi

Det er aldrig sjovt at være jaloux. Det er en ubehagelig følelse, hvor man reagerer med frygt og angst, fordi man føler sig mindre værd eller vigtig end andre, som partneren ses med. Nogen bruger også jalousi som et afstraffelsesmiddel overfor sin partner, hvilket kun gør ondt meget værre.

Hvis du kæmper med jalousi, så er kognitiv adfærdsterapi en god løsning – enten som individuel behandling eller parterapi.

 

  1. Forskellige kærlighedssprog

Mennesker kan føle sig elsket på forskellige måder, f.eks. via:

  1. Fysisk berøring
  2. Anerkendende ord
  3. Kvalitetstid
  4. Tjenester
  5. Gaver

Hvad er dit kærlighedssprog? Hvornår føler du dig mest elsket, og hvad med din partner? Bliv bevidst om jeres kærlighedssprog, og giv plads til dem i det omfang, I hver især har ressourcer og plads til.